Transcript Podcast # 3
Hey kattenvrienden, ik ben Anja en ik vind het leuk dat je weer luistert naar mijn kattenpootcast.
Sinds 2006 draag ik als vrijwilliger bij St Zwerfkatten Rijnmond een steentje bij om de wereld te verbeteren voor katten die door allerlei omstandigheden op straat zijn beland en sinds 2014 probeer ik ook begrip te kweken voor het gedrag van onze harige vriendjes als kattengedragsdeskundige. Veel katten belanden op straat of in een asiel of op marktplaats omdat zij hun natuurlijke gedrag vertonen op voor ons ongewenste plaatsen zoals sproeien in huis
of plassen op bed of krabben aan de bank. Kattengedrag dat wij liever niet thuis ervaren. Ik wil je laten zien dat je kat eigenlijk poeslief is i.p.v. ongehoorzaam, agressief of dominant en kattenouders adviseren; zodat niemand zijn kat meer kwijt wil en dat de katten gelukkig thuis kunnen blijven wonen
Dit is aflevering 3 van de Kattenpootcast over Onzindelijkheid
Ik ben opgegroeid met katten en sinds ik uit huis ben gegaan heb ik zelf ook altijd een of twee harige huisgenootjes gehad en eigenlijk altijd zonder problemen. Het waren twee lieve korthaar katten, een cypers wit poesje waar 1 jaar later een lief zwart katertje bij kwam en de katten gingen naar buiten toen we eenmaal naar een huis met een tuin verhuisden. Het poesje Puk kreeg een tumor onder haar tongetje op 14 jarige leeftijd waardoor wij haar moesten laten inslapen. Onze lieve zwarte kater Harry is 22 of 23 jaar geworden en we hebben nooit problemen met hem gehad.
Na het verlies van onze kater Harry, was het ontzettend stil in huis en wilde wij graag weer 2 kittens een gouden mandje bieden. Omdat wij alle twee fulltime werkten, dacht ik dat het slim zou zijn om voor twee rustige binnen katten te kiezen en onze keus viel op twee schattige Ragdoll broertjes, met stamboom, die goed gesocialiseerd waren en 13 weken bij hun mamma hadden gewoond.
Ik was verliefd op de twee harige bollen wol (het waren geen bolletjes meer maar grote fluffy bollen met grote blauwe ogen en grote poten) en natuurlijk had ik van alles weer nieuw in huis gehaald van mandjes tot krabpalen, nieuwe kattenbakken, nieuwe voer en water bakjes, speelgoed en noem het maar op, ze waren zo welkom!
Die twee verzachtte de pijn van het verlies van onze oude kater en brachten weer leven en plezier in ons huis. Maar Ragdolls zijn ook gewoon katten met soorteigen behoeften, dat wordt wel eens vergeten als ze aangeboden worden als makkelijke binnenkatten.
Na een paar jaar begon Beau in huis begon te plassen en ik zag dat hij druppels urine verloor toen hij van de kattenbak af sprong. Ik veegde de druppels op met een prop papier, zag ik de geen gele urine maar roze! Natuurlijk schrok ik me te pletter en heb ik meteen de dierenarts gebeld en urine opgevangen voor onderzoek. Dat had ook nogal wat voeten in de aarde, maar ik wist precies op welke tijden mijn katten plasten en bij Beau was dat 06:00 uur in de ochtend, rond 13:00 uur in de middag en wanneer ik uit het werk kwam. Ik deed dan een hoopje Katkor korrels in de bak maar daar wilde hij natuurlijk niet op; op het laatst zette ik een iets kleinere kattenbak zonder vulling in zijn normale grote kattenbak met grit en daaruit kon ik dan zijn urine opzuigen met een pipet en snel naar de dierenarts brengen. Nogmaals ik had nog nooit problemen van dien aard met mijn andere katten gehad dus ik schrok enorm en was er heel er mee bezig in die tijd!
Beau bleek blaasgruis te hebben en kreeg pijnstilling en dieetvoer om het gruis op te lossen. Dat was ook nog een heel gedoe want Billy zijn broertje mocht dat voer niet hebben, later wel de urinary S/O maar niet die zak voer om het struviet op te lossen en wij werkten alletwee dus ik reed in mijn lunchpauze heen en weer om de katten te voeren.
Toen de zak voer op was leek het een tijd goed te gaan maar doen ik de kussens waste van de kattenmandjes zag ik op de binnen kussen gele vlekken zitten, Beautje had in zijn mandjes geplast. Dat zie ik soms ook bij oppaskatten en dat kan ook aan het kattenbak management liggen maar al mijn kattenbakken waren tiptop in orde en een kat plast nooit in huis om te pesten of omdat hij zijn zin niet krijgt, dus weer terug naar de dierenarts!
Er volgde in die maanden meerdere onderzoeken zoals foto’s en echo’s van de blaas waarin wij zagen dat er allemaal rommel in zijn blaas zweefde en er werden ook blaaspuncties gedaan. Omdat mijn kat steeds onhandelbaarder werd bij die vervelende onderzoeken, werd ik steeds verdrietiger want ik wilde hem het liefst al die onderzoeken besparen en dat hij weer lekker in zijn vel zat. Maar dat zat hij niet dus we hadden geen keus!
Ik kreeg hem gelukkig altijd gemakkelijk in zijn vervoersboxje en kon heel simpel een pilletje in zijn bekje leggen, maar zo lief als mijn grote beer thuis was, was hij niet meer bij de dierenartsen!
Sommige stonden met zijn tweeen klaar met dikke handschoenen aan maar bij andere artsen liet hij zich toch rustig op zijn rug in zo’n tunneltje leggen voor een echo. Maar waar ze hem pijn hadden gedaan leek hij wel een tijger! Dat was altijd erg stressvol voor Beau maar ook voor ons, ik stond vaak met tranen in mijn ogen, want je wilt je lieve kat zo helemaal niet zien en mensen staan je raar aan te kijken als je zegt dat hij thuis enorm lief is!
Gelukkig is Beau na jaren tobben uiteindelijk wel opgeknapt en dat heeft een heleboel frustratie en verdriet gekost maar mijn onvoorwaardelijke liefde voor mijn lieve kat werd met de dag sterker ook al was ik vaak de wanhoop nabij, vooral als ik las op internet over katten die verstopt zaten, of die geopereerd waren, ik durfde eigenlijk amper of vakantie te gaan.
Ik had een hele lieve oppas maar toch was er altijd die spanning wanneer je aan de andere kant van de wereld zat en je kat had niet geplast. Ik heb hem toen zelfs wel eens op laten halen zodat hij bij familie kon logeren die hem goed in de gaten kon houden, want je moet er toch niet aan denken dat je kat verstopt raakt als hij alleen thuis is met zijn nestgenootje.
Trouwens, voor Beau heb ik de opleiding kattengedragstherapeut gevolgd, module 2 was toen geheel gewijd aan medische oorzaken bij probleemgedrag en dat was eigenlijk mijn einddoel. Er ging een wetenschappelijke wereld aan diergedrag voor mij open en katten zijn zo fascinerend dat ik de hele opleiding heb afgemaakt dus ik was na een paar jaar ineens een diploma rijker maar de grootste winst was Beau, zijn urine was schoon en hij was weer happy!
Dat kwam ook omdat ik kon anticiperen op stressvolle gebeurtenissen voor hem en omdat hij alles behalve een slome Ragdoll was! Met een kattenren zat ik hem ongewild te pesten, hij zag vogels en andere dieren in de tuin waar hij niet bij kon. Toen wij de tuin hadden afgezet bleek pas hoe een geweldige jager hij was, hij sleepte van alles naar binnen en bracht mij blaadjes en wormen, padden , muizen, en af en toe een vogeltje. Maar hij was happy en daar ging het mij om!
Ik krijg vaak de vraag om even wat advies te geven, maar onzindelijkheid is niet altijd op te lossen met wat tips, vooral niet als het een medische oorzaak heeft zoals blaasontsteking, blaasgruis of kristallen of bloed in de urine! Dan is de eerste gang naar je dierenarts punt! Wanneer je kat door pijn of lichamelijk ongemak onzindelijk is, dan kun je therapieën wat je wilt, maar wanneer de kat lichamelijk niet in orde is heeft dat weinig zin en kun je beter investeren in een goede dierenarts of specialist. Er is geen quick fix, je kan het niet oplossen met een paar tips. Het hele medische lijstje moet worden afgevinkt door jouw dierenarts voordat je de diagnose krijgt dat je kat ideopatische cystitus heeft, dat wil zeggen blaas ontsteking maar ze weten niet waarom. Blaasontsteking bij katten kan stress relateert zijn en een kattengedragsdeskundige kan je helpen om evt. stressoren in kaart te brengen en om evt. stress van je kat te verminderen, maar nogmaals, dat heeft weinig zin als de kat pijn heeft of medisch niet in orde is. Samenwerking en overleg met de dierenarts, de eigenaar en de gedragstherapeut kan natuurlijk wel, maar er is geen quick fix helaas.
Het is belangrijk als je kat bekend is met blaas- of urineweg problemen regelmatig zijn urine te laten checken want katten zijn bikkels ze laten niet snel pijn zien, maar wel ander gedrag! Waarschijnlijk zie je je kat wel veel likken aan de plekken waar hij pijn heeft. Katten met blaasproblemen moet je altijd goed in de gaten houden en niet afwijken van het voer wat is voorgeschreven door jouw dierenarts.
En wat als je kat maar heel af en toe een drolletje of een plasje vlak naast de kattenbak doet? Wees dan eerlijk naar jezelf en bedenk of je de kattenbak hebt uitgeschept die dag. Dat mankeert er vaak nog aan, ik zie regelmatig vieze gebruikte kattenbakken waarbij mij handen jeuken om ze eventjes uit te scheppen, zelf ga je ook niet op een vies toilet zitten toch?? Onderzoek heeft uitgewezen dat katten er niet van houden om klonten van eerdere urine of ontlasting tegen te komen en geef ze eens ongelijk! Je kat kan de kattenbak niet zelf schoonmaken maar hij kan er wel naast gaan zitten om zijn behoefte te doen. Straffen is daarom niet op zijn plaats! Trouwens dat is iets wat je toch nooit moet doen, wil je jouw relatie met je kattenkind goed houden dan ben je voorspelbaar en betrouwbaar en straffen of schreeuwen hoort daar niet bij!
Veel katten willen niet in dezelfde kattenbak plassen en poepen en bij sommige katten moet de deksel van de kattenbak gehaald worden en het klepje kun je sowieso beter verwijderen. Dat houdt vieze geuren binnen in de bak en zodat je zelf de kattenbak kan vergeten maar wat dacht je van je kat die daar in moet zitten? Ga je netjes op de bak, krijg nog een tik na van dat stomme klepje!
De meeste katten houden van geurloos zandachtig, klontvormend grit. Silica korrels of houten pallets doen vaak pijn aan de gevoelige pootjes, vooral bij zwaardere katten. Zelf loop je toch ook niet graag met blote voeten op een scherp kiezelstrand? En dan zijn de pootjes van katten ook nog tast organen, geen wonder dat ze daar niet graag of op allerlei capriolen uithalen om te plassen of hun behoefte te doen!
Tot slot katten houden ook niet van krantjes of plastic zakken in de kattenbakken. De kranten houden geur vast en de plastics zakken gaan kapot en blijven achter de nagels hangen tijdens het graven.
Mocht je meer willen weten over mogelijke oorzaken van onzindelijkheid en goed kattenbak management vraag dan vrijblijvend mijn mewsbrief aan op de homepage van www.voorkatenco.nl en vind je het niets, dan kun je altijd weer wegwandelen natuurlijk.
Bedankt voor het luisteren en tob jijzelf met jouw kat met dezelfde problemen? Wanhoop dan alsjeblieft niet, het komt vast weer op zijn pootjes terecht ook al denk je soms van niet! Onze Beau is bijna 18 geworden en er is geen dag dat ik niet met een glimlach aan hem denk.
Doeg!
Recente reacties