In Nederland leven er meer katten als honden op straat. De katten die op straat moeten leven zijn vaak (onbedoeld) door toedoen van hun vorige eigenaar in deze nare situatie terecht gekomen. Misschien zijn ze weggelopen in het paarseizoen op zoek naar een partner? Of ze zijn naar buiten geglipt en kunnen de weg naar huis niet meer vinden. Het kan zijn dat de kat bij iemand is blijven hangen die ging voeren. Of dat de katten zijn achtergelaten bij een verhuizing of omdat de eigenaar niet meer voor ze kon zorgen. Helaas worden er ook katten op straat gezet wegens ongewenst gedrag zoals sproeien, plassen/poepen naast de bak, agressie of omdat ze hun nagels in de meubels zetten. Dat is heel triest, omdat deze katten eigenlijk heel normaal kattengedrag vertonen, maar voor ons in een verkeerde situatie.
Hoe kun je voorkomen dat je van een kat een zwerfkat maakt?
-Laat je kat(ten) op tijd castreren. Er is helaas een overschot aan katten en velen leiden een erbarmelijk bestaan op straat, verstoken van voedsel, beschutting en medische hulp.
-Laat je kat chippen en houd de chipregistratie up-to-date
-Laat je kat niet achter als je verhuist, een huiskat kan niet voor zichzelf zorgen!
-Datzelfde geldt voor zieke katten waarvoor je de medische kosten niet meer kan opbrengen. Breng ze naar het asiel, ook als je denkt dat je de afstandskosten niet kan betalen! Je weet nooit wat er mogelijk is, maar laat het dier niet de dupe worden.
-Probeer bij een zwervend aangetroffen kat, voordat je gaat voeren, eerst te achterhalen of hij ergens huis hoort. Dit kan d.m.v. buurtonderzoek, buurtapp, Amivedi etc. Laat de kat uitlezen op chipnummer door een dierenarts of dierenambulance.
-Wanneer de kat een thuis heeft en je gaat hem voeren, kun je er onbedoeld een zwerfkat van maken omdat hij dan niet meer naar huis gaat. Dat is een vervelende situatie, vooral wanneer de kat een keer medische hulp nodig heeft of op dieet staat.
-Schakel bij ongewenst kattengedrag zo vroeg mogelijk de hulp een deskundige in om te achterhalen waarom de kat dat gedrag vertoont, zodat het snel opgelost kan worden.
-Verwar zwerfkatten of zwervend aangetroffen katten niet met wilde katten of verwilderde katten. De laatste 2 zijn wat voedselvoorziening betreft niet afhankelijk van mensen en de zwerfkatten vaak wel, vooral in steden. Zie je een (zieke) zwerfkat in nood? Benader dan een opvang in jouw buurt en laat hem alsjeblieft niet creperen. Misschien is het zelfs een idee om een organisatie die zich inzet voor zwerfdieren te steunen met een donatie of vrijwilligerswerk.
Anja Terlouw, 3 april 2017
Recente reacties